Door IAM4 de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over de wijze waarop regelgeving omgezet kan worden in eenduidige interpretaties op basis van ontwikkelde methoden en technieken. Daarbij is tevens een groot aantal verbeteringen onderkend, waar op diverse wijzen invulling aan gegeven wordt. Allereerst in opdrachten met klanten. Dit is wellicht de belangrijkste wijze van innovatie, omdat hiermee direct aangesloten wordt op de problematiek in de praktijk. Samen met klanten wordt geïnvesteerd in vernieuwing.
Daarnaast heeft IAM4 in de ontwikkeling van de software veel innovatie tot stand gebracht, waardoor de methode sneller en effectiever geworden is. Dit uit zich vooral in de beperking van het administratieve werk bij de toepassing van de methode en de ontsluiting van de kennis in de modellen door ze op verschillende manieren te ontsluiten. Een deel van deze ontsluitingsmogelijkheden is in samenspraak met de klant ontwikkeld.
Uiteraard lopen we in ons werk ook tegen meer fundamentele vraagstukken aan die zich niet lenen voor directe parktijktoetsing of die nog zo abstract zijn dat er eerst onderzoek naar gedaan moet worden. Hiervoor streeft IAM4 naar intensieve samenwerking met universiteiten en dan voornamelijk met faculteiten in de rechtsinformatica. Met het Leibniz Center for Law van de Universiteit van Amsterdam heeft al samenwerking plaatsgevonden en met de Hogeschool Utrecht wordt gesproken over het gezamenlijk uitvoeren van (onderzoeks)projecten.
De afgelopen jaren zijn medewerkers van IAM4 betrokken geweest bijeen aantal grote research projecten:
- Programma Ondersteuning Wet- en Regelgeving (POWER)
In dit programma is feitelijk de basis gelegd voor de methode en RMsuite.
- Agile Service Development (ASD)
Project van TNO / Novay voor agility in de finaciële sector.
IAM4 droeg bij aan dit project door de wijze waarop financiële producten kunnen worden gemodelleerd in een productmodel en de logica direct kan worden aangereikt voor executie.
- Essence
Project van Novay / TNO voor semantische interoperabiliteit.
Doel was te komen tot een beschrijving voor een werkwijze waarmee gegevensuitwisseling tussen organisaties kan worden vormgegeven.
IAM4 droeg hieraan bij door inbreng van de semantische context vanuit wet- en regelgeving. Dit is immers de context van waaruit veel gegevens van de overheid uit ontstaan.